Какво е Нощ на историите

Фестивалното събитие “Нощ на историите” се провежда във формата популярни личности разказват свои лични, семейни или родови истории. В тематичните градски издания на „Нощ на историите“ се споделят и селищни истории, а техните разказвачи са историци, журналисти или изобщо хора, чиято дейност е свързана пряко с живота, културата и историята на града.

Първото издание на „Нощ на историите“ се случи през май 2019 г. с участието на поети и писатели. През септември 2019 г. Нощ на историите гостува в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. През септември 2020 г. Нощ на историите беше посветена на София и се случи с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Създател на самия формат „Нощ на историите“ е Момчил Цонев – журналист, писател и културен мениджър, създал също така историческия сайт “Сторник” stornik.org, общността за доброто „Добрите българи“ dobrite.bg и фестивала за улични изкуства 6Fest. Още за първото издание на Нощ на историите Момчил получава подкрепа в организацията на събитието от поета и издател Румен Баросов, главен редактор на литературното списание „Ах, Мария“.

За рождена дата на „Нощ на историите“ може да се смята датата на първото й издание – 22 май 2019 г. Но „Нощ на историите“ има и своята предистория. Интересът на Момчил Цонев към миналото тръгва още от училище, когато само на 10-12-годишна възраст през 90-те години той започва да събира родови истории, обичаи, песни и стари думи – първо от своето семейство, а после и от други родове в своето село. Години по-късно, заедно с майка си, историка Даниела Цонева, през 2008 г. създават историческа поредица за родния им град – “Габрово – живият град”. Най-популярната и първа поред книга от поредицата е “Имало едно време в Габрово”. Това е и причината Момчил Цонев да нарече първото си национално историческо начинание “Имало едно време в България”. На 27 март 2018 г. Момчил Цонев създава Facebook страница и група, носещи това име и пише в уводния текст: „Имало едно време в България“ е експеримент за написването на най-голямата колективна история на България. С десетки, дори хиляди автори. Разкажете лична или семейна история. Споделете стара снимка от личния си или семеен албум. Независимо дали става дума за 1929, 1948-а или 1989-а. Или 2000-а.“ През 2019 г. освен Нощ на историите Момчил създава и сайта Сторник за селищна история, генеалогия, етнография и езикознание.

„Вярвам, че „Нощта на историите“ трябва да се развие като европейска и международна инициатива подобно на Нощта на музеите и Нощта на литературата. И това ще бъде моята цел. Има лични истории, които за всеки от нас носят особен емоционален заряд и усещане за общност, за връзка – с нашето семейство, квартал, селище. Тези истории умират с нас, освен ако не ги запишем или предадем на следващите поколения. Личните спомени са не по-малко важни за една общност от разказите в учебниците. С тях голямата история става по-цялостна, по-жива, по-човешка, защото зад всяко историческо събитие, което честваме, стоят множество конкретни човешки съдби не само на героите от портретите, но и на обикновени хора. Започвам “Нощ на историите” с поети и писатели, но с това събитие искам да популяризирам и по-голямата си идея – написването на колективна история с безброй автори, дори и обикновени хора, с различни разкази, за различни епохи и събития“ – споделя създателят на формата Момчил Цонев.

ИЗДАНИЯТА НА „НОЩ НА ИСТОРИИТЕ“ ДО МОМЕНТА:

Първата Нощ на историите – София, 22 май 2019 г.

Първото издание на “Нощ на историите” се състоя на 22 май 2019 г. в клуб “Книгата” в София. То беше посветено на празника на писмеността 24 май и затова в първата Нощ лични истории разказваха писатели и поети – Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов. “Нощ на историите. Писатели и поети разказват лични истории” на 22 май 2019 г. се организира от Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”. Първият човек, който още в самото начало подава ръка и помага на Момчил да организират събитието без каквато и да е външна помощ или проектна субсидия, е Румен Баросов, главният редактор на „Ах, Мария“.

Нощ на историите – Пловдив 2019

На 27 септември 2019 г. се състоя второто издание на „Нощ на историите“ като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, паралелно с фестивала за улични изкуства 6Fest, който Момчил Цонев организира в творческия пловдивски квартал Капана. В пловдивската “Нощ на историите” за града под тепетата разказваха Катрин Сариева от Фондация “Отворени изкуства”, арх. Антоанета Топалова (бивш главен архитект на Община Пловдив), д-р Петко Георгиев (главен библиотекар на Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив) и журналистът и изследовател на архитектурния модернизъм Теодор Караколев. Домакин на събитието е „Петното на Роршах“.

Нощ на историите с Живко Джуранов

„Нощ на историите“ продължи с трето, но „малко“ издание на 1 декември 2019 г., в което гостува актьорът Живко Джуранов, част от първата българска професионална трупа за импровизационен театър Хахаха Импро. Докамин на събитието е Fuzzy Bar Sofia, а организатор – Момчил Цонев в подкрепа на популяризирането на историческия сайт Сторник.

Нощ на историите: Ангели в образованието

Четвъртото издание на Нощ на историите беше тематично посветено на българското образование и ни срещна с част от екипа и героите на документалния филм “Ангели в действие” (Innovative Teachers) – един по-различен филм за българските учители и българското образование. Събитието се състоя на 10 декември 2019 г. в „Кино Култура“. Организатори бяха Момчил Цонев и Николай Михайлов – продуцент и режисьор на филма “Ангели в действие”.

Нощ на историите София 2020

“Нощ на историите София 2020” събра на 19 и 20 септември 2020 г. в Национален студентски дом творци от различни изкуства, историци, журналисти и създатели на инициативи за столицата, които споделяха лични истории за София – от своя живот или от живота на минали поколения. Участниците бяха разделени в четири тематични блока – история, музика и театър, платформи и инициативи за София, литература и творчески фамилии. Проектът за това издание на Нощ на историите в София е на Фондация за българска литература, която издава литературното списание “Ах, Мария”. Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.