Нощ на историите София 2020

“Нощ на историите София 2020” събра на 19 и 20 септември 2020 г. в Национален студентски дом творци от различни изкуства, историци, журналисти и създатели на инициативи за столицата, които споделяха лични истории за София – от своя живот или от живота на минали поколения. Участниците бяха разделени в четири тематични блока – история, музика и театър, платформи и инициативи за София, литература и творчески фамилии.

В първия тематичен блок, посветен на историята, участие взеха композиторът Валентин Стамов, киноизследователят на ранното кино в София Петър Кърджилов и писателят Васил Георгиев, автор на сборника „Уличник. Истории на софийските улици“ (2010).

Във втория тематичен блок, посветен на творците от музиката и театъра, се върнахме към 80-те и 90-те години и тогавашните рок групи в столицата, заедно с журналиста Емил Братанов, един от авторите на книгата “Цветя от края на 80-те”, Венци Дреников, съосновател на група „Субдибула“, и музикантът Павел Стойчев – Surbahar. На сцената се качи и кукленият актьор и вентролог Димитър Иванов, известен със своя спектакъл “Беше ми 100лично”.

Отделен блок от “Нощ на историите” беше посветен на платформи и инициативи за София. Мартина Стефанова от Арт фондация Дома разказа за инициативата за арт квартал в София „КвАРТал“, за провеждащия се всяка есен „KvARTal Festival“ и за историята на тази част от стара София. Иван Шишиев разказа за своята популярна фотографска страница „Етюд-и-те на София”. Валери Гюров сподели за пространството “Gifted Sofia” и за музея „Red Flat“.

Последният тематичен блок от “Нощ на историите” беше литературен. В него участие взеха творци, които са и наследници на артистични фамилии – поета Владимир Левчев, син на Любомир Левчев; Кин Стоянов, син на Радой Ралин; Анна Хаджимишева, внучка на поета и преводач Валери Петров. Чухме и истории от Александър Шпатов, автор на сборника „#НаЖивоОтСофия“. Главният редактор на литературното списание “Ах, Мария” Румен Баросов разказа за местата и хората, оставили спомен в историята на списанието от 90-те до днес.

Това издание на Нощ на историите се случи по проект на Фондация за българска литература с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.