Нощ на историите Пловдив 2022

„Нощ на историите за Пловдив“ е градско издание на събитийния формат „Нощ на историите“, което се състоя на 27 октомври 2022 г. в Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1). Тематичен акцент беше “Вещи с истории”, а в ролята на разказвачи бяха специалисти, които професионално се занимават с архиви, фондове, колекции от Пловдив.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022 г., Bee Bop Café. Фотография: Нощ на историите

Участниците в “Нощ на историите за Пловдив” бяха:

Иван Крачанов – ръководител на Дигитален център към Народна библиотека „Иван Вазов“. През октомври 2022 г. институцията представи новата си Дигитална библиотека, която съдържа периодика, книги, фотографии, графични издания, карти, ръкописи и др. На събитието Крачанов представи колекцията „Проекти на монументални произведения“, която се съхранява в библиотеката. Това са 95 рисунки на картон, създадени от едни най-именитите пловдивски художници – Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Анастасия Кметова. Тези рисунки са проекти, направени в мащаб, за художествено оформление на градската среда – стенописи, сграфито, мозайки и др. Повечето от тези проекти са реализирани и пловдивчани минават покрай тях всеки ден.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022 г. Иван Крачанов – ръководител на Дигитален център към Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Фотография: Нощ на историите

Виолета Николова (ПР на Регионален етнографски музей Пловдив) разказа историята на 175-годишната Къща Куюмджиоглу, в която се помещава музеят.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022. Виолета Николова, ПР на Регионален Етнографски музей – Пловдив. Фотография: Нощ на историите

Светлана Василева (музеен педагог в Регионален етнографски музей Пловдив) разказа историята зад картината „Пазар в Пловдив“, нарисувана от чешкия художник Иван Мърквичка през 1888 г. – десет години след Освобождението на България. Картината е изложена в салона на първи етаж на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022 г. Светлана Василева, музеен педагог в Регионален Етнографски музей – Пловдив. Фотография: Нощ на историите

Катерина Георгиева се определя като театрален археолог и драматург. Започва работа преди три години в Драматичен театър Пловдив, като е поканена с основната цел да издири, възстанови и подреди архива на 140-годишния театър. Като продължение на този процес създава и Facebook групата „Театрални хроники“. Една от големите цели на Драматичния театър е всичко това да прерасне в музей, който и като място и като дигитално пространство да съхранява паметта му. Георгиева представи фотографии, афиши, скици и документи от театралния архив и историите зад тях.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022 г. Катерина Георгиева, театрален археолог и драматург. Фотография: Нощ на историите

Снежана Фурнаджиева е председател на Дружеството на пловдивските художници. Има 24 самостоятелни изложби, от които 7 в чужбина. Нейни картини са притежание на галерии в Пловдив, София, Будапеща, Виена, Париж, Лондон, Стокхолм, Солун и др. Тя разказа за пространствата и колекциите на дружеството.

Нощ на историите за Пловдив, 27 октомври 2022. Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. Фотография: Нощ на историите

Събитието е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с партньорството на Община Пловдив, Регионален етнографски музей Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“.

За снимка на събитието е използван кадър от Антична възстановка на „Първи Италийски легион“ (Свищов), част от Фестивал за улични изкуства 6Fest Пловдив 2022.